Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ



Στη Νεάπολη Λακωνίας, το Σάββατο 30 Ιουλίου του 2012, συναντήθηκαν εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και φυσικά πρόσωπα από τη Λακωνία προκειμένου να συζητήσουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους αναφορικά με την επέλαση της “Πράσινης Ανάπτυξης” στον νομό μας. Όλοι θεωρούμε ότι αιτία του κακού είναι ο ενεργειακός σχεδιασμός στη χώρα μας, μέσω του οποίου αυθαίρετα βαφτίζονται Α.Π.Ε διάφορες δραστηριότητες, ενώ εξαιρούνται άλλες.
Αμφισβητούμε έντονα τη χρησιμότητα και τους στόχους του σχεδιασμού αυτού. Ενός σχεδιασμού που ως αποτέλεσμα θα έχει τη σπατάλη δισεκατομμυρίων ευρώ και την ανεπανόρθωτη αλλοίωση του περιβάλλοντος και του ελληνικού τοπίου, ενώ παράλληλα θα επιφέρει καίριο πλήγμα στον τουρισμό, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, την υποβάθμιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και της ποιότητας της ζωής όλων μας, ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΟΓΟ.
Ο παρών ενεργειακός σχεδιασμός έγινε ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Θα αποφέρει μεγάλα κέρδη σε κάποιες εταιρείες μέσω των επιδοτήσεων, ενώ από την άλλη δεν θα μειώσει ουσιαστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και δεν θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες συμβατικές ενεργειακές υποδομές.

Στη συνάντηση της Νεάπολης παραβρέθηκαν οι εξής:

Δημητριάδης Δημήτρης - συντονιστής της συνάντησης (πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας)

Ψαρράκης Γιάννης

Δερτιλής Γιάννης (αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική)

Λιβανού Καλλιόπη (αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική)

Πλαγιανάκος  Γιώργος (πρόεδρος του Συλλόγου Πολυαραβιτών και εκπρόσωπος των 32 Μανιάτικων συλλόγων και φορέων που προσέφυγαν στο ΣτΕ εναντίον της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Μάνη)

Τζανετάκου Κική (εκπρόσωπος του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Ομίλου Μάνης – ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ)

Παυλάκης Παναγιώτης (μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της Αναπτυξιακής Πολιτικής του Δήμου Μονεμβασίας)

Μιχαλακάκος Παύλος  (εκπρόσωπος του Συλλόγου " ΠΡΩΤΑΣ" Μάνης )

Γράφος Πάνος

Κοντάκος Παναγιώτης

ΔρεπανιώτηΜαριτίνα
Τα φυσικά πρόσωπα που συμμετείχαν στη συνάντηση και οι παρόντες εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της Λακωνίας αποφάσισαν τη δημιουργία του Δικτύου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας”. Στόχος, η ενημέρωση αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε περιοχή της Λακωνίας, η παλλακωνική αλληλεγγύη και η ανάληψη κοινών δράσεων.

Διακήρυξη 
ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ    
της   ΛΑΚΩΝΙΑΣ


Ο ενεργειακός σχεδιασμός για τη Λακωνία που αποφασίστηκε χωρίς την ενημέρωση και τη συγκατάθεσή μας και πραγματοποιείται ΓΙΑ  ΜΑΣ  ΧΩΡΙΣ  ΕΜΑΣ, μέσω του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, Β.ΑΠΕ., θεωρούμε ότι καταστρέφει τον νομό μας. Γι' αυτό καλούμε κάθε υπεύθυνο και, κυρίως την κυβέρνηση, να αποσύρει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και να ξεκινήσει συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς και την τοπική κοινωνία από ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ.

Καλούμε, παράλληλα, τον λαό της Λακωνίας σε εγρήγορση προκειμένου να αντιτάξει Σθεναρή Αντίσταση για την αντιμετώπιση της Βίαιης Επιβολής Αποφάσεων που βρίσκονται σε αντίθεση με την Τοπική Κοινωνία, βιάζουν το Περιβάλλον και έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική υποβάθμιση της Ζωής μας.

                                                       Εκ της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Δικτύου

                                                                                         ο Πρόεδρος

                                                                               Δημήτρης Δημητριάδης       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου