Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

OTAN ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΘΑΡΑ...

...Αναδημοσίευση από το ειδησεογραφικό site http://www.tharrosnews.gr/

Τα φωτοβολταϊκά βιάζουν τη φυσική ομορφιά της Μάνης...
 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
«Τα φωτοβολταϊκά βιάζουν τη φυσική ομορφιά της Μάνης»
Επιμέλεια: Χάρης Χαραλαμπόπουλος

Λόγο για βιασμό της φυσικής ομορφιάς της Μάνης από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων κάνουν με επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά φορείς, κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής.

Όπως επισημαίνουν ο Σύλλογος Επαγγελματιών Στούπας, ο Σύλλογος Καταλυματιών Δυτικής Μάνης, η «Γαία», η Λαϊκή Συνέλευση Μάνης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Νικολάου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραχήλας και όλα τα Τουριστικά ΓραφείαQ Birgit Ferge _Travel αντιπρόσωπος του SUNVIL, ΤΟΥΦΕΞΗ ΜΠΑΜΠΗ, ΑΝΤΩΝΗ ΘΩΜΕΑ, ΤΡΙΓΚΙΛΙΔΑ ΒΑΣΙΛΗ, αλλά και η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων: «Η περιοχή μας, που έχουμε την τύχη να γνωρίζετε πολύ καλά, πιστεύουμε ότι θα συμφωνήσετε ότι δεν ενδείκνυται για τέτοιου είδους και κυρίως μεγέθους εγκαταστάσεις, απλά γιατί:
Η μορφολογία του εδάφους της Μάνης δεν είναι επίπεδη, με αποτέλεσμα να κάνει ορατή την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και να βιάζει αναμφισβήτητα τη φυσική ομορφιά.

Και εάν η τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή μας πληγεί, ανάπτυξη που κτίσαμε με κόπο και μόχθο μέσα σε δεκαετίες, γνωρίζετε πολύ καλά ότι το χτύπημα για την τοπική κοινωνία θα είναι θανατηφόρο...».

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης
Ο πρωθυπουργός γίνεται κοινωνός και της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης, που, όπως σημειώνουν οι διαμαρτυρόμενοι, «εκφράζει και τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών, όλους τους τοπικούς φορείς και όλους τους τουριστικούς πράκτορες που βρίσκονται στην περιοχή μας δεκαετίες.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της 25ης Απριλίου 2012, αποφάσισε ότι:
Δεν είναι αντίθετο με τη χρησιμοποίηση νέων και ήπιων μορφών ενέργειας, όταν μάλιστα αυτές συμβάλλουν και στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των δημοτών του.
Η ανεξέλεγκτη, όμως, τοποθέτησή τους σε μια περιοχή απείρου φυσικού κάλλους και ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς, δημιουργεί προβλήματα αισθητικής στο χώρο, προβληματισμό στους κατοίκους και δυσαρέσκεια στους ξένους επισκέπτες.
Επειδή ο Δήμος μας είναι χαρακτηρισμένος ορεινός και η οικονομία του στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό, πιστεύουμε ότι η συμμετοχή του Δημοτικού Συμβουλίου στη γνωμοδότηση, όσον αφορά στη θέση τοποθέτησής τους, και η συμμετοχή της ΕΠΑΕ για τον ίδιο σκοπό, θα βοηθούσε στη λύση του προβλήματος, πριν να είναι αργά για την περιοχή μας.
Κοινοποιήθηκε: στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, στους βουλευτές Νομού Μεσσηνίας, στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, στον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Πολεοδομία Καλαμάτας».

«Βιασμός της φυσικής ομορφιάς»
Προσθέτουν δε τα εξής: «Όμως, και χωρίς να ενημερωθεί κανείς, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αδειοδοτήσει εγκαταστάσεις σε τοποθεσίες που το πρώτο και σημαντικότερο που θα πετύχουν, είναι ο βιασμός της φυσικής ομορφιάς της Μάνης, η απαξίωση της οικονομικής περιουσίας των συνορευόντων, με τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, και ο τεράστιος κίνδυνος της μείωσης της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή μας... Δηλαδή, καταλαβαίνετε ότι αυτού του είδους η πράσινη ανάπτυξη θα βλάψει ανεπανόρθωτα το καθολικό συμφέρον της περιοχής, και το μόνο που θα γίνει, είναι ένα εφήμερο, σίγουρα, οικονομικό όφελος ολίγων ιδιωτών, οι οποίοι έπεσαν στην παγίδα του εύκολου κέρδους, και ξεριζώνουν ελιές, χωρίς να γνωρίζουν τις σκληρές συνέπειες που και αυτοί οι ίδιοι θα έχουν μελλοντικά...
Αίτημά μας, λοιπόν, είναι να ενημερωθείτε για τα γεγονότα αυτά, να δείτε με ενδιαφέρον και αγάπη για τον τόπο μας την περίπτωση που μας απασχολεί, και να κατανοήσετε την αγωνία μας, για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας...
Σας επισυνάπτουμε και φωτογραφίες για του λόγου το αληθές και μπορείτε να δείτε καλύτερα την εφιαλτική εικόνα που μπορεί να αποκτήσει η Μάνη. Και θέλουμε να σας γνωρίσουμε ότι η διάθεσή μας να προστατέψουμε την περιοχή μας θα έχει διάρκεια και σίγουρα δύναμη, γιατί “η ισχύς εν τη ενώσει”».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου