Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του ΔΙΚΤΥΟΥ στο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ για την ΚΡΕΜΑΣΤΗ

Τη Δευτέρα, 1η Απριλίου, κατά την 6η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, επρόκειτο να τεθεί επί τάπητος η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τον Αιολικό Σταθμό στη θέση "Τούρλα" της Τοπικής Κοινότητας Κρεμαστής, του δήμου Ευρώτα. Η σχετική συζήτηση τελικώς αναβλήθηκε. Το Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας, είχε αποστείλει προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιώργο Πουλοκέφαλο, και τους Περιφερειακούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων την παρακάτω επιστολή - παρέμβαση, με την οποία ζητούσε η γνωμοδότηση τους να είναι αρνητική για τους λόγους που περιγράφονται. Παραθέτουμε την επιστολή - παρέμβαση του Δικτύου και παραμένουμε σε επιφυλακή για το θέμα:


"Λάβαμε γνώση ότι μεταξύ των θεμάτων με τα οποία θα ασχοληθεί η 6η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, που θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου 2013, θα είναι και το εξής:

«Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο με τίτλο: Αιολικός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 16 MW στη θέση «Τούρλα» της ΤΚ Κρεμαστής της ΔΕ Νιάτων του Δήμου Ευρώτα της ΠΕ Λακωνίας, της εταιρείας CNI ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ – ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥΡΛΑ & ΣΙΑ Ο.Ε.».

Είμαστε κάθετα αντίθετοι με το συγκεκριμένο έργο καθώς και με τα υπόλοιπα παρεμφερή έργα στη «ζώνη ειδικής προστασίας αρπακτικών και περιοχή κοινοτικού ενδιαφέροντος με ονομασία '' Όρη Ανατολικής Λακωνίας ''».

Οι λόγοι παρατίθενται εκτενώς στο άρθρο του κ. Δημήτρη Τζάκα, το οποίο είναι ανηρτημένο στον ιστότοπο του Δικτύου. Παραθέτουμε αποσπάσματά του, με το αίτημα να αναγνωστούν ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου και να ληφθούν υπόψιν στην γνωμοδότηση στην οποία αυτό θα προχωρήσει:

«…Κατ' αρχάς στην ερώτηση που συχνά γίνεται σχετικά με το τι το ιδιαίτερο έχει η Κρεμαστή για να προστατευτεί η απάντηση είναι απλή. Τα Πάντα! Στο δρόμο για το χωριό μας, λίγο πριν την είσοδο μια μεγάλη πινακίδα ενημερώνει τον κόσμο ότι η περιοχή προστατεύεται από το δίκτυο Natura (ΦΥΣΗ) 2000 λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας που παρουσιάζουν η πανίδα και η χλωρίδα. Ο Πάρνωνας αποτελεί το τελευταίο οχυρό βιοποικιλότητας στην Πελοπόννησο γιατί δεν έχει επηρεαστεί από τις πυρκαγιές που έγιναν στη χώρα μας την περασμένη δεκαετία. Τα λεγόμενα '' Μαύρα Έλατα '' ευδοκιμούν μόνο στη Βορειοανατολική Λακωνία και στην Κεφαλλονιά. Δυστυχώς υπήρχαν και στην Πάρνηθα αλλά ένα μεγάλο μέρος τους καταστράφηκε στην πυρκαγιά του 2007. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μας κατατάσσει στις πιο σημαντικές περιοχές για τα πτηνά στη χώρα μας και συγκεκριμένα ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί φωλιάζουν πολλά απειλούμενα είδη πτηνών όπως ο σπιζαετός και ο φιδαετός και δεύτερον η Βορειοανατολική Λακωνία είναι σημαντικός διάδρομος για τα μεταναστευτικά ρεύματα των πτηνών από και προς την Ευρώπη. Ιδιαίτερη είναι η παρουσία σπάνιων ενδημικών όπως η αλκάνα, η τουλίπα του Γουλιμή, το θυμάρι της Λακωνίας και πολλά άλλα μοναδικά στον κόσμο. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά βοήθησαν στην ανακήρυξη της περιοχής ως ζώνη ειδικής προστασίας αρπακτικών και περιοχή κοινοτικού ενδιαφέροντος με ονομασία '' Όρη Ανατολικής Λακωνίας ''.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε έρευνα του το 2008 σχετικά με τις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το ορεινό σύμπλεγμα του Πάρνωνα που περιλαμβάνει Κοσμά-Πελετά-Κρεμαστή-Κυπαρίσσι είναι από τα τελευταία άθικτα δάση και μέσα στις 20 πιο σημαντικές περιοχές της χώρας. Σε ότι αφορά την πορεία των αδειών η φημολογία γύρω από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Το 2008 η Κυβερνητική Επιτροπή στο χωροταξικό το οποίο σχεδιάζει καθορίζει ποιες περιοχές της χώρας έχουν προτεραιότητα για εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Φυσικά η περιοχή από τα όρια των Πελετών μέχρι το «Χιονοβούνι» εντάχθηκε σαν Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας 3(ΠΑΠ3). Οι σύλλογοι του χωριού μας «Πατριώτης» και «Έλατος» σε συνεργασία με κατοίκους της Κρεμαστής και των γύρω χωριών προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της συγκεκριμένης απόφασης. Στις 09.03.2011 εξετάστηκε η συγκεκριμένη προσφυγή και αναμένεται απόφαση. Και σε αυτές τις υποθέσεις υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης. Το 2010 με τον νόμο Επιτάχυνσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας χαλάρωσαν πολύ οι όροι και οι προϋποθέσεις με τις οποίες εγκρίνονταν οι άδειες για εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε προστατευόμενες περιοχές.

Μετά από αυτό όπως είναι φυσικό άρχισαν να κατατίθενται συνεχώς αιτήσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε όλο τον Πάρνωνα και συγκεκριμένα από Κοσμά-Πελετά μέχρι Κρεμαστή-Κυπαρίσσι-Άγιο Δημήτριο και σε ότι αφορά τα όρια της Κρεμαστής σε Κατάρτια-Τούρλες-Ζοργιάννι-Χιονοβούνι-Μαδάρα. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής όλων αυτών θα οδηγούσαν στον αφανισμό μεγάλου μέρους του δάσους με το κόψιμο ελάτων, χάραξη δρόμων συνολικού μήκους 5-8 km. Όποιος γνωρίζει καλά την περιοχή ξέρει τι μεγάλη καταστροφή θα είχαμε».

«…Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν έχει λάβει μέτρα για την προστασία των δασών. Το 30% της έκτασης της χώρας μας είναι δάσος ενώ το 1975 ήταν το 40%. Μέσα σε 35 χρόνια καταστράφηκε το 10% της συνολικής έκτασης και αντί η πολιτεία να έρθει να προστατέψει τις περιοχές που έχουν απομείνει παίρνει αποφάσεις εναντίον τους. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί εξηγήσεις για το πως είναι δυνατόν να παίρνονται τέτοιες αποφάσεις που αφορούν προστατευόμενες περιοχές. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χειρότερη θέση για τις κακές περιβαλλοντικές επιδόσεις της. Το Φεβρουάριο του 2011 σε επίσκεψη του στην Ελλάδα κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ε.Ε. ζήτησε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξηγήσεις, πληροφορίες και στοιχεία για το θέμα των αιολικών σταθμών στη Λακωνία αλλά και για άλλες προστατευόμενες περιοχές αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο καταδίκης της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω παραβιάσεων».


...Αυτά περιγράφει ο Δημήτρης Τζάκας και μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους.

Ως Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ανάπτυξη Βιομηχανικών ΑΠΕ που από την εμπειρία της μέχρι τώρα εγκατάστασης τους έχει αποδειχθεί πλέον ότι δεν αποτελούν ενεργειακή λύση, υποβαθμίζουν το περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά, απειλούν την βιοποικιλότητα, ενώ και το λιγοστό ρεύμα που παράγουν ακριβοπληρώνεται μέχρι και σε 20πλάσιες τιμές (έναντι των συμβατικών μεθόδων παραγωγής), σε βάρος των καταναλωτών με τα γνωστά αποτελέσματα των ελλειμάτων ΛΑΓΗΕ και διακοπών παροχής καταναλωτών.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι αδειοδοτήσεις και εγκαταστάσεις ΒΑΠΕ στη Λακωνία, γίνονται βάσει Ειδικού νομικού Πλαισίου η συνταγματικότητα του οποίου εκκρεμοδικεί ενώπιον του ΣτΕ από το 2009, όταν κάτοικοι και φορείς του Πάρνωνα προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά του Ειδικού Πλαισίου.

Αλλά και πέραν του γενικότερου νομικού πλαισίου, επιμέρους αδειοδοτήσεις έχουν προσβληθεί στο ΣτΕ, όπως πρόσφατα από τους Δήμους Μονεμβασίας και Ευρώτα για αιολικό σταθμό στο Χιονοβούνι Δήμων Ευρώτα και Μονεμβασίας, καθώς από δημότες και μέλη του Δικτύου κατά των αιολικών στη θέση «Κοντοράχη – Σπαρτίλα Κάρκανο» του Δήμου Μονεμβασίας και «Γαϊδουροβούνι» στα όρια των Δήμων Ευρώτα και Μονεμβασίας. όπως και στην περιοχή της Μάνης για ανεμογεννήτριες στον Σαγγιά.

Οι προσφυγές αυτές καταδεικνύουν τις ανησυχίες και την αντίθεση των τοπικών κοινωνιών, η γνώμη και η θέληση των οποίων ουδέποτε ελήφθη υπόψη.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ως βαθμίδα Αυτοδιοίκησης β΄ βαθμού, ψηφιζόμενο από τις τοπικές κοινωνίες της Περιφέρειας και εκφράζοντας τη θέληση τους, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα λάβει υπόψη του τα παραπάνω και θα γνωμοδοτήσει με απόφαση σύμφωνη με τη βούληση και τις προσδοκίες των πολιτών και όχι σύμφωνα με τις επιδιώξεις των οικονομικών συμφερόντων.

                                       ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ





                                                                                                                                                                                                                       



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου