Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΠΑΝΟΣ - ΓΡΑΦΟΣ: Χαιρετισμός του ΔΙΚΤΥΟΥ σε ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ για τον ενεργειακό σχεδιασμό στη Λακωνία (Σπάρτη, 28 Απριλίου 2013)

Σπάρτη, 28 Απριλίου 2013

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
ονομάζομαι Παναγιώτης Γράφος, είμαι Τεχνολόγος Πολ.Μηχανικός από τη Μονεμβάσια και βρίσκομαι εδώ σήμερα εκπροσωπώντας το Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας. Ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν επέτρεψαν στον Πρόεδρο μας, Δημήτρη Δημητριάδη, να βρίσκεται μαζί μας, παρ’ όλ’αυτά μέσα σε τούτη την αίθουσα κι ανάμεσα στους ομιλητές βρίσκονται πολλά μέλη του Δικτύου μας, καθώς και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του.
Το Δίκτυο ιδρύθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας, το Σάββατο, 30 Ιουλίου του 2012, στο πλαίσιο ανάλογης εκδήλωσης της Ομοσπονδίας των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική για τις Β.ΑΠΕ. Εκεί συναντηθήκαμε εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και φυσικά πρόσωπα από όλη τη Λακωνία, προκειμένου να συζητήσουμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας αναφορικά με την επέλαση της “Πράσινης Ανάπτυξης” στον νομό μας.
Συνοπτικά, το Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας είναι ένα συντονιστικό όργανο τοπικών φορέων και ατόμων, που στόχο έχει την ενημέρωση αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε περιοχή της Λακωνίας, την παλλακωνική αλληλεγγύη και την ανάληψη κοινών δράσεων σχετικά με τον ενεργειακό σχεδιασμό στην περιοχή μας.
Φίλες και φίλοι, η ευρύτερη Πελοπόννησος αλλά και η Λακωνία ειδικότερα, βρίσκονται στο κέντρο ενός εκτεταμένου Ενεργειακού Σχεδιασμού, που ως στόχο έχει, εάν κι εφ’ όσον υλοποιηθεί, την ουσιαστική μετατροπή της περιοχής μας σε μια μεγάλη «ενεργειακή μπαταρία». Ο παρών ενεργειακός σχεδιασμός, που έγινε ερήμην των τοπικών κοινωνιών, θα αποφέρει βέβαια μεγάλα κέρδη σε κάποιες εταιρείες, δεν θα μειώσει όμως ουσιαστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και δεν θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες συμβατικές ενεργειακές υποδομές.
Αυτό που με απλά λόγια θα πρέπει να καταλάβει και ο τελευταίος πολίτης της λακωνικής γης είναι πως μέσα από έναν κυκεώνα Γενικών ή Τοπικών Χωροταξικών Σχεδιασμών, Ειδικών Σχεδιασμών, Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Στρατηγικών Μελετών, κ.λ.π. , μοναδικός Στόχος της κεντρικής διοίκησης είναι, παρακάμπτοντας τη θέληση και τη βούληση των Τοπικών Κοινωνιών,να δημιουργήσει τετελεσμένες συνθήκες και καταστάσεις.
Το Δίκτυο είναι κάθετα αντίθετο στις Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η θέση μας αυτή είναι ξεκάθαρη και δεν διαφοροποιείται ανάλογα με το ποιος είναι ο επενδυτής. Η καταστροφή που προκαλούν οι ΒΑΠΕ στο φυσικό περιβάλλον, στην οικονομία αλλά και τον πολιτισμό είναι η ίδια ακριβώς, ασχέτως του αν ο επενδυτής είναι η Siemens, ο Δήμος ή ένας φορέας «Λαϊκής Βάσης». Δεν υπάρχει κανένα«αντισταθμιστικό όφελος» που να μπορεί να αντισταθμίσει τη καταστροφή της ζωής μας.
Οι προλαλήσαντες κάλυψαν πληρέστατα και με επιχειρήματα τη παραπάνω πάγια θέση μας. Επιτρέψτε μου μόνο να σταθώ και να σχολιάσω μία βασική επωδό των υπέρμαχων των Β.ΑΠΕ, που έχει σχεδόν καταστεί «καραμέλα» στα χείλη των επενδυτών:
Λένε: «Στη Μεγαλόπολη και την Πτολεμαϊδα ο καρκίνος θερίζει. Να γεμίσουμε ανεμογεννήτριες τη Λακωνία, να κλείσουν επιτέλους τα εργοστάσια, να σωθεί ο κόσμος».
Εμείς τους απαντάμε:
α) Είναι πλέον αυταπόδεικτο πως κανένας μεγάλος Αιολικός Σταθμός δεν μπορεί να υπάρξει αυτούσιος. Λόγω της αστάθειας της φύσης της Αιολικής Ενέργειας, χρειάζεται απαραίτητα κι ένα θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο για υποστήριξη.
β) Στη Μεγαλόπολη, την Πτολεμαϊδα και αλλού, η περιβαλλοντική μόλυνση θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν τα εργοστάσια λιγνίτη λειτουργούσαν με σύγχρονο κι ασφαλή τρόπο (ειδικά φίλτρα, κτλ).
γ) Την ίδια ώρα που προσπαθούν να μας πείσουν πως πλήθος Αιολικών Σταθμών θα κλείσουν τους μεγάλους θερμοηλεκτρικούς Σταθμούς, η Τρόικα μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, με σειρά αποφάσεων και εξαγγελιών, προσπαθούν να οδηγήσουν τη ΔΕΗ σε ξεπούλημα των Θερμοηλεκτρικών Σταθμών σε ιδιώτες επενδυτές. Αναρωτιέμαι ποιος επενδυτής προτίθεται να αγοράσει ένα κλειστό ή προς κλείσιμο εργοστάσιο λιγνίτη...
δ) Τις δεκαετίες του ’60 και ’70, πλήθος μεγαλοεργολάβων «σάρωσαν»τους αστικούς ιστούς κι έχτισαν μεγαλο-παράγκες, που ονόμασαν πολυκατοικίες,στο όνομα της Ανάπτυξης, ενώ παράλληλα κατασκεύασαν ή εκσυγχρόνισαν το σύνολο των Λιγνιτικών Μονάδων Παραγωγής Ενέργειας της ΔΕΗ, στο όνομα της ασφαλούς και φθηνής Ενέργειας. Είναι τυχαίο πως και σήμερα μεγαλοεργολάβοι είναι εκείνοι που κόπτονται για την προστασία του περιβάλλοντος και την «πράσινη ανάπτυξη» της χώρας;
Δυστυχώς, σε μια εποχή ελλειμματικής Δημοκρατίας και πλεονασματικής τρομοκρατίας, οι εποχές είναι κατάλληλες για όσους θέλουν να πλουτίσουν εις βάρος των πολλών.
Ο ενεργειακός σχεδιασμός που εμπεριέχει και τη Λακωνία δεν είναι παρά ένα τμήμα του ευρύτερου σχεδιασμού κατάληψης της ελληνικής γης,του ελληνικού πλούτου και των κατοίκων της χώρας. Γρήγορα και σταθερά όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα αυτάρκες, δημοκρατικό και ελεύθερο κράτος, παραδίδονται στα χέρια των πιστωτών-«κατακτητών».Εν αρχή η ελληνική οικονομία, στη συνέχεια η ελληνική γη και, μέσω των ενεργειακών σχεδιασμών, ο ήλιος, το νερό κι ο άνεμος.
Ο λόγος μας ακούγεται πολιτικός, όμως πολιτικό είναι και το ενεργειακό ζήτημα της Ελλάδας, πολιτική και η λύση του. Η «πράσινη ανάπτυξη»και τα πράσινα άλογα που φαντασιώθηκε ένας πρωθυπουργός σαφώς κι έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη και την ενεργειακή αυτάρκεια. Όχι όμως των Ελλήνων, αλλά συγκεκριμένων επενδυτών και των ακολούθων τους.
Δεν υπάρχει στην παγκόσμια ιστορία ούτε ένα παράδειγμα μεγαλοεργολάβου που να έθεσε ως στόχο την προστασία και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και να επένδυσε με γνώμονα αυτό. Άλλωστε, εάν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα ήμασταν σήμερα σ’ αυτήν τη δυσχερή περιβαλλοντική κατάσταση και δεν θα ψάχναμε εναγωνίως λύσεις για να σώσουμε τον πλανήτη από τον αφανισμό.
Όσο, λοιπόν, μπορεί κάποιος να πιστέψει πως τα Μνημόνια και ο τρόπος που εφαρμόζονται συντάχθηκαν προκειμένου να σώσουν την Ελλάδα από τη χρεωκοπία και να τη βοηθήσουν να ξαναστηθεί στα πόδια της και να ευδοκιμήσει χωρίς εξαρτήσεις και παραχωρήσεις, άλλο τόσο θα πρέπει να πιστέψει πως ο ενεργειακός σχεδιασμός γίνεται με γνώμονα τον πολίτη και τις ανάγκες του. Εάν πράγματι ισχύει το τελευταίο κι όλα γίνονται για τα δικά μας καλά και συμφέροντα, τότε ΠΩΣ και δεν ερωτώμεθα;
Για κάθε Αιολικό Σταθμό που στήνεται, τα Δημοτικά Συμβούλια δεν ερωτώνται ποτέ, το δε Περιφερειακό Συμβούλιο καλείται να εκφέρει επικουρικά άποψη επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Εν τέλει, ο λαός, οι κάτοικοι, μαθαίνουν ότι αλλάζει η ζωή τους, διαπιστώνουν πως εκ-βιομηχανοποιείται η παρθένα περιοχή τους, από τους ήχους των ερπυστριών.
Εάν ο λαός δεν είναι εις θέσιν να καταλάβει ή να έχει συνολική άποψη για τέτοιου μεγέθους αναπτυξιακά σχέδια, τότε γιατί θεωρείται ικανός να ψηφίζει όλους εκείνους που εκπονούν τα σχέδια αυτά;
Πού ακούστηκε, αλλά και πού ψηφίστηκε με νόμο, να έχει άποψη για ένα εργοστάσιο παραγωγή ενέργειας πλάι στη θάλασσα ο επενδυτής, ο υπουργός, ο δικαστής αλλά όχι εκείνος που θα ζει για μια ζωή δίπλα στο εργοστάσιο;
Φίλες και φίλοι, όλο αυτό το διάστημα των 10 μόλις μηνών ζωής, το Δίκτυο προχώρησε σε σειρά δράσεων και ενεργειών:
Α) Κατέθεσε στο ΣΤΕ δύο αιτήσεις ακύρωσης αποφάσεων ΥΠΕΚΑ,με θέμα «Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων στις θέσεις Γαιδουροβούνι και Κοντοράχη των Δήμων Μονεμβασίας και Ευρώτα».
Β) Παρενέβη στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά της ΜΠΕ Αιολικού Σταθμού, στη θέση Τούρλα Κρεμαστής.
Γ) Εξέδωσε σειρά δελτίων Τύπου, παραχώρησε συνεντεύξεις στα Τοπικά ΜΜΕ (τηλεόραση και ραδιόφωνο), με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης απέναντι στις μείζονες περιβαλλοντικές καταστροφές που απειλούν τη Λακωνία.
Δ) Είχε ενεργή συμβολή σε επερωτήσεις, στη Βουλή των Ελλήνων, αναφορικά με τα ζητήματα της ενέργειας στη Λακωνία.
Ε) Είχε σειρά συναντήσεων με βουλευτές, Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους, συλλόγους και φορείς της Λακωνίας, προκειμένου να ενημερώσουμε και να ενημερωθούμε.
ΣΤ) Συμμετείχε σε πανελλαδικές συναντήσεις Δικτύων και Νομικών, με θέμα την από κοινού αντιμετώπιση της ενεργειακής «λαίλαπας».
Το Δίκτυο, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του και μέσα στο επόμενο διάστημα, θα προσπαθήσει να λειτουργήσει ακόμα πιο ενωτικά, ακόμα πιο δυναμικά και μαζικά, μιας και Πιστεύω μας και Θέση μας είναι πως οι Λάκωνες, αλλά και οι υπόλοιποι συν –Έλληνες, μόνο με συνεχή, έντιμη κι επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση θα μπορέσουν να αποκτήσουν αποκρυσταλλωμένη άποψη για τις αλλαγές που άλλοι προγραμμάτισαν χωρίς τη θέληση μας.
Φίλες και φίλοι, κλείνοντας το χαιρετισμό μου επιτρέψτε μου να καταστήσω σαφές, ελπίζω χωρίς να κουράσω, το βασικό ιδρυτικό πρόταγμα του Δικτύου μας:
"Εμείς, το Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας, αμφισβητούμε έντονα τη χρησιμότητα και τους στόχους του Ενεργειακού σχεδιασμού. Ενός σχεδιασμού που ως αποτέλεσμα θα έχει τη σπατάλη δισεκατομμυρίων ευρώ και την ανεπανόρθωτη αλλοίωση του περιβάλλοντος και του ελληνικού τοπίου, ενώ παράλληλα θα επιφέρει καίριο πλήγμα στον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή , προκαλώντας, μεταξύ άλλων, την υποβάθμιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , του φυσικού μας πλούτου και της ποιότητας της ζωής όλων μας, ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΟΓΟ.
Καλούμε κάθε υπεύθυνο και κυρίως την κυβέρνηση, να αποσύρει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και να ξεκινήσει συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες από ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ. Καλούμε τον λαό της Λακωνίας σε εγρήγορση προκειμένου να αντιτάξει Σθεναρή Αντίσταση για την αντιμετώπιση της Βίαιης Επιβολής Αποφάσεων που βρίσκονται σε αντίθεση με την Τοπική Κοινωνία, βιάζουν το Περιβάλλον και έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική υποβάθμιση της Ζωής μας".


 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου