Κυριακή 12 Μαΐου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ


ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ: Προκειμένου να αποφευχθούν οποιεσδήποτε παρεξηγήσεις και παρερμηνείες των προθέσεών μας, ως Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας, επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι εκθέτουμε τις απόψεις και συνεργαζόμαστε με όποιο κόμμα, βουλευτή, πολιτευτή, δημοτικό άρχοντα, φορέα, σύλλογο, κτλ. υπάρχει συναντίληψη όσον αφορά τα θέματα με τα οποία ασχολούμαστε. Συνεργαζόμαστε και προβάλλουμε τις απόψεις και τη σχετική δραστηριότητα όλων των πολιτικών χώρων και προσώπων, που κινούνται προς την κατεύθυνση της αποτροπής της μετατροπής της Λακωνίας σε βιομηχανική ζώνη εγκατάστασης Β.ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό, παραθέτουμε το σημείωμα - επιστολή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Θανάση Πετράκου, υπεύθυνου του Τομέα Ενέργειας του κόμματος, αναφορικά με τον  Ενεργειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό της Λακωνίας.


 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η ενέργεια είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό το οποίο πρέπει να παρέχεται σε όλους τους πολίτες, με τρόπο όσο το δυνατόν πιο οικονομικά και με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον. Για τους νεοφιλελεύθερους βέβαια είναι εμπόρευμα.

Η λεγόμενη απελευθέρωση-ιδιωτικοποίηση  της αγοράς ενέργειας ξεκίνησε από το 1999 στην χώρα μας, σε εφαρμογή της συνθήκης του Μάαστριχ κι έχει ιδιαιτέρα αρνητικά αποτελέσματα όπως θα αναπτύξουμε πιο κάτω. Από τον Οκτώβριο του 2003, η ΔΕΗ έπαψε να είναι Δημόσια! Όχι μόνο γιατί εκποιήθηκε σε ιδιώτες το 49% του μετοχικού της κεφαλαίου. Αλλά κυρίως γιατί η ΕΕ και οι εγχώριές της κυβερνήσεις «απελευθέρωσαν» την ηλεκτρική ενέργεια από κάθε έννοια δημόσιου συμφέροντος και κοινωνικού αγαθού.  Η ιδιωτικοποίηση- απελευθέρωση γίνεται με δυο τρόπους:

·      πρώτον, με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ (ήδη το 49% έχει δοθεί και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκποιήσει το 17%-20% και να δημιουργήσει τη «μικρή ΔΕΗ»)

·      και δεύτερον, δίνοντας τη δυνατότητα στους ιδιώτες (μικρούς και μεγάλους), κυρίως στους «μεγάλους», να φτιάξουν μονάδες φυσικού αέριου, μικρά υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες με υψηλές εγγυημένες τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ για πολλά χρόνια είχε αποκλειστεί από τις ΑΠΕ, παρ’ ότι έφτιαξε πρώτη τη ΔΕΗ. Από ανανεώσιμες  σήμερα έχει μόλις 1% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύς σε φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες.


Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όπως είναι γνωστό, αντιπαλεύουμε την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας όλων των μορφών.

Η Πελοπόννησος, με επισπεύδοντα τον Τατούλη, έχει επιλεγεί να μετατραπεί  σε «Ελντοράντο Β.ΑΠΕ», ιδιαίτερα η ανατολική της πλευρά. Στα σχέδια αυτά είχαμε αντιδράσει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο όταν συμμετείχα και, στη συνέχεια, στη Βουλή, με την επισυναπτόμενη ερώτηση. Στην Πελοπόννησο έχουν αδειοδοτηθεί 2200 MW ΑΠΕ, ενώ το σύστημα μπορεί να δεχτεί 700 MW μετά το 2014, γιατί γίνεται αναβάθμιση του δικτύου υπερύψηλης τάσης και τα σχέδια τους είναι να δεχθεί 8000 ΜW (ένα σχέδιο ΗΛΙΟΣ). Οι μόνες ΑΠΕ που δεν δημιουργούν τεχνικά προβλήματα στην παρούσα φάση είναι τα οικιακά φωτοβολταϊκά, τα οποία επιχείρησε η κυβέρνηση να απαγορύσει τον Σεπτέμβριο και δώσαμε μεγάλη μάχη και καταφέραμε να ανατρέψουμε την απόφαση. Καταγγείλαμε και αποκαλύψαμε τότε ότι η κυβέρνηση κόβει τους μικρούς για να τα δώσει στους μεγάλους, παράλληλα φυσικά έχω κοντράρει και αντιδράσει έντονα όπως και είναι οι θέσεις μας στα σχέδια των κυβερνήσεων και του Τατούλη για την κατασκευή μεγάλων Β.ΑΠΕ  και στην δέσμευση είτε παραγωγικής γης είτε σε καταστροφή τμημάτων του δάσους μαύρης ελάτης ιδιαίτερα στη Λακωνία και στην Αρκαδία.

Στην Πελοπόννησο, κεντρική σημασία έχει το ενεργειακό κέντρο της Μεγαλόπολης και για την απασχόληση και για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Η ομαλή λειτουργία του ενεργειακού κέντρου της Μεγαλόπολης είναι κρίσιμη, διότι σε αυτό στηρίζεται η ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος όλης της χώρας, καθότι η μεγάλη παραγωγή είναι στον βορρά και η μεγάλη κατανάλωση στον νότο (λόγω Αττικής ).

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, η ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να γίνεται υπό δημόσιο σχεδιασμό και έλεγχο και με τρόπο αποκεντρωμένης παραγωγής και όχι Β.ΑΠΕ και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις συνθήκες. Διαφορετικά, υπάρχουν κίνδυνοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφτατα έγραψε η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ": «Χαρακτηριστικά Καλιφόρνιας (ό,που κατέρρευσε το σύστημα λόγω στρεβλού μοντέλου απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας) αποκτά το ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού, με τις αρμόδιες αρχές να δυσκολεύονται να διαχειριστούν βιωσιμότητα και ευστάθεια»,
και:
...«η αρνητική αυτή εξέλιξη οφείλεται σε έναν συνδυασμό τριών παραγόντων. Η υποχώρηση της ζήτησης σε επίπεδα κάτω του 10% έναντι της περσινής αντίστοιχης περιόδου, σε συνδυασμό με τη μεγάλη διείσδυση των φωτοβολταϊκών και την υπερπροσφορά ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά, αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που τινάζει στον αέρα την εύθραυστη βιωσιμότητα του συστήματος και δημιουργεί για πρώτη φορά σοβαρά προβλήματα ευστάθειας. Είναι ενδεικτικό ότι η αιχμή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας προχθές έφτασε στα χαμηλά των 7.030 μεγαβάτ και καλύφθηκε σε ποσοστό σχεδόν 30% από υδροηλεκτρικά, η προσφορά των μονάδων φυσικού αερίου περιορίστηκε στο 17,5% και των λιγνιτικών στο 43%, καθώς εκτοπίστηκαν από την αυξημένη λειτουργία των φωτοβολταϊκών και των αιολικών μονάδων, που μπαίνουν κατά προτεραιότητα στο σύστημα και πληρώνονται έναντι εγγυημένης τιμής, το κόστος της οποίας όσο χαμηλότερα διαμορφώνεται η Οριακή Τιμή, τόσο περισσότερο επιβαρύνει την οικονομικότητα του συστήματος».

Γενικότερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον πλήρη ανορθολογισμό των απελευθερωμένων αγορών.

Η κερδοσκοπική φούσκα που ονομάστηκε «πράσινη ανάπτυξη», σε συνδυασμό με την «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας, οδήγησε τη χώρα μας, αλλά και κάθε χώρα όπου εφαρμόστηκαν, στο πιο αντι-οικονομικό, ενεργοβόρο, δαπανηρό και περιβαλλοντοκτόνο μοντέλο ηλεκτροδότησης στα παγκόσμια χρονικά.

Δεν είναι μόνο τα πάνω από 1 δις € χρέη που έχει σωρεύσει η επιδότηση των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών σε όλους τους ημιδημόσιους, υπό εκποίηση φορείς (ΔΕΗ Μητρική, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΛΑΓΗΕ), που δημιούργησε η «απελευθέρωση» στη θέση του «επάρατου» κρατικού μονοπωλίου της ΔΕΗ. Το 2008 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στο διασυνδεδεμένο σύστημα ήταν 11.000 MW. Μετά από 4 χρόνια κρίσης και μείωση της ζήτησης 11,1% η εγκατεστημένη ισχύς έφτασε τα 16.400MW. Και αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο από τη συνεχή εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ.  

Συνολικά, η ισχύς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα φθάνει τα 3.972 MW, από τα οποία ισχύς 1.495 MW αφορά αιολικούς σταθμούς, ισχύς 1.944 MW αφορά φωτοβολταϊκά , τα 218 είναι μικρά υδροηλεκτρικά, τα 45 MW βιομάζα και τα 90 MW Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού - Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ).

Η μεγάλη αύξηση της ισχύος των ΑΠΕ έχει δημιουργήσει σοβαρότατο έλλειμμα στον ΛΑΓΗΕ, τον φορέα που μέσω του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ πληρώνει τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας με τις εγγυημένες τιμές που έχουν συμφωνηθεί. Σχετική έκθεση του ΛΑΓΗΕ, στις αρχές Μαρτίου, εκτιμούσε το τρέχον έλλειμμα στα 333,47 εκατ. ευρώ και το σωρευτικό έλλειμμα στο τέλος του χρόνου στα 670, 05 εκατ. ευρώ για το 2013 και στα 1,32 δισ. ευρώ για το 2014.

Συμπερασματικά έχουμε εγκατεστημένη ισχύ 16.400 MW και ΑΠΕ 3.972 MW, που αντιστοιχεί στο 25%, όταν οι στόχοι ήταν το 2020 για 20%  και η κατανάλωση, την πιο κρύα μέρα του χειμώνα, δεν ξεπέρασε τα 8.000 MW.

Όμως ΑΠΕ –ειδικά τα αιολικά- δεν παράγουν αδιάλειπτα, ασφαλές ρεύμα που έχει ανάγκη το σύστημα. Το 2012, τα 3.238 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ «παρήγαγαν» το 6,38% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής, ενώ τα 4.220 MW λιγνιτικών μονάδων το 56,5%. Με 108,5% αύξηση έγχυσης από ΑΠΕ μεταξύ 2008-2012, η λιγνιτική παραγωγή μειώθηκε μόλις κατά 3%. Και αυτό όχι λόγω ΑΠΕ, αλλά λόγω κράτησης των Μονάδων της ΔΕΗ. για να μπορούν να πωλούν οι πανάκριβες ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου. Οι ΑΠΕ όχι μόνο δεν υποκαθιστούν θερμική ισχύ, αλλά η υπερβολική αύξηση τους επιβάλλει την κατασκευή θερμικών μονάδων, όπως προκύπτει από απάντηση του ΑΔΜΗΕ σε ερώτηση μας. Για να μην κατασκευαστούν νέες θερμικές μονάδες επιβάλλεται η αλλαγή των δικτύων, να περάσουμε στα λεγόμενα «ευφυή δίκτυα» κι άλλες τεχνικές επενδύσεις, όπως προκύπτει και από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 15 Μαρτίου. Το οποίο επιπλέον τονίζει στην ίδια έκθεση ότι οι χώρες που χρησιμοποιούν στέρεα καύσιμα πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά για να τα μειώσουν, διαφορετικά η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα ανέβει πολύ, επιπλέον θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις για να περάσουμε στα «ευφυή δίκτυα».   

Η καταστροφική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αλλά και ο τρόπος που την χειρίστηκαν οι κυβερνήσεις έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται σημαντικά οι ισοδύναμες ώρες λειτουργίας των συμβατικών σταθμών, χωρίς να μειώνεται αντίστοιχα η ανάγκη σε εγκατεστημένη ισχύ τους. Συνεπώς το σύστημα παραγωγής καθίσταται συνολικά ακριβότερο, λόγω μεγαλύτερης εγκατεστημένης ισχύος (συμβατικής και ΑΠΕ), που χρησιμοποιείται με μικρότερο βαθμό φόρτισης, άρα με μεγαλύτερο κόστος κεφαλαίου.

Συγχρόνως, απαιτείται να διαφοροποιηθούν τα χαρακτηριστικά λειτουργίας των συμβατικών μονάδων, ώστε να επιτυγχάνεται η αναγκαία τεχνική συμβατότητα μεταξύ των τεχνολογιών ΑΠΕ και των συμβατικών σταθμών (δηλαδή, χρήση πανάκριβων, ενεργοβόρων αεριοστροβίλων φυσικού αερίου, που είναι οι μόνοι που μπορούν να ακολουθήσουν τις συνεχείς, τυχαίες αυξομειώσεις φορτίου των ΑΠΕ.) Δημιουργείται η ανάγκη για σημαντικές νέες υποδομές σε δίκτυα, ώστε να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η στοχαστικότητα της παραγωγής ΑΠΕ. Η νέα γραμμή μεταφοράς 150 kV που συνδέει τα αιολικά της Εύβοιας με την Αττική κόστισε 82 εκ. €.

Η ανάπτυξη ολοκληρωμένων υποδομών φυσικού αερίου και δικτύου πόλεων για απευθείας κατανάλωσή του, θα αξιοποιούσε στο έπακρο αυτό το σπάνιο φυσικό πόρο που αποτελεί ισοδύναμη μορφή ενέργειας με τον ηλεκτρισμό. Θα υποκαθιστούσε πραγματικά λιγνιτική παραγωγή, μακραίνοντας τη ζωή του εγχώριου πόρου. Το φυσικό αέριο, όταν καίγεται για θέρμανση, μαγείρεμα ή απευθείας στη βιομηχανία έχει απόδοση 98%. Αντιθέτως, όταν χρησιμοποιηθεί  για να παραχθεί ηλεκτρισμός, ακόμα και στις πιο σύγχρονες Μονάδες Συνδυασμένου Κύκλου, αξιοποιείται μόνο 55% και εκτός των άλλων δημιουργούνται οξείδια του αζώτου (ΝΟx).

Τα τρία μνημονικά χρόνια 2009-2012, οι ιδιώτες πήραν επιδοτήσεις πάνω από 3 δις ευρώ.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΑΜΕΣΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ








2009
2010
2011
2012
ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ




ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ MW
1320
1555
2141
3238
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ
25,40%
23,90%
21,10%
20,05%
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΙΜΗΣ εκ €
269,23
396
541,52
1062
ΜΕΣΟΣΤΑΘΜΙΚΗ ΤΙΜΗ €/MWh
91,7
121,26
136,7
186,7
ΙΔΙΩΤΕΣ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ MW
881
1736
2181
2616
ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΔΙ εκ €
30,83
60,76
98,15
117,72
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ 10% ΜΑΜΚ εκ €
0
29,48
131
301,59
ΣΥΝΟΛΟ εκ €
30,83
90,24
229,15
419,31
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 2009-2012
3,038 δις €






ΠΗΓΗ: ΛΑΓΗΕ, ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΔΕΗ Α.Ε.









Όπως αναφέραμε, από το 2003 η ΔΕΗ έπαψε να είναι δημόσια, αλλά από το Μάιο του 2012, η ΔΕΗ έπαψε να είναι και Επιχείρηση!

Η «απελευθέρωση» απαίτησε τη διάσπαση της ενιαίας και καθετοποιημένης δομής της ΔΕΗ, που της επέτρεπε οικονομίες κλίμακας και συντονισμένη λειτουργία κι άφησε στη θέση της τρεις –για την ώρα- εταιρείες: ΔΕΗ Παραγωγή-Εμπορία (ορυχεία-σταθμοί παραγωγής, πωλήσεις), ΑΔΜΗΕ (διασυνδεδεμένο σύστημα Μεταφοράς Υψηλής Τάσης) και ΔΕΔΔΗΕ (δίκτυο Διανομής Μέσης και Χαμηλής Τάσης). Καθεμιά με αυξανόμενα κόστη λειτουργίας, επενδύσεων, δανεισμού κτλ. λόγω της συρρίκνωσης του μεγέθους και με συμβόλαια πώλησης στη θέση της προηγούμενης λειτουργικής συνεργασίας. Καθεμιά να προσθέτει για τις δραστηριότητές της το δικό της 13% ΦΠΑ και 6%-8% «εύλογο κέρδος» στο λογαριασμό του ρεύματος. Και οι τρεις μαζί με «προβλήματα ρευστότητας» λόγω επιδότησης των «ανταγωνιστών» (μόνο τα φέσια των ιδιωτών «παρόχων» Energa και Hellas Power ξεπερνούν τα 300 εκ. € και οι απλήρωτοι λογαριασμοί του Μυτιληναίου τα 140 εκ. €). Και οι τρεις οδεύουν για ξεπούλημα… Τα «κοράκια» της αγοράς ήδη διαγκωνίζονται: να πωληθεί πρώτα η «μικρή ΔΕΗ», το 17% του Ομίλου ή ο ΑΔΜΗΕ;

Πώληση μιας «μικρής ΔΕΗ» ή ίσως και μιας μικρής Ελλάδας;

Η «ελληνική» κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει πλήρως την ηλεκτρική ενέργεια από τα «δεσμά» της, επιλέγοντας το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Ιταλική ENEL. Θα αποσχίσει από τη ΔΕΗ τις Μονάδες Παραγωγής με «αντιπροσωπευτικό μείγμα καυσίμου» (Λιγνιτικοί Σταθμοί Μελίτης και Αμυνταίου, Σταθμός Φυσικού Αερίου Κομοτηνής και Υδροηλεκτρικό Συγκρότημα Νέστου, συνολικής ισχύος 2660 MW) και θα τις πουλήσει σε ιδιωτικό μονοπώλιο. Όμως, η Κομισιόν και οι αγορές διψούν σήμερα για περισσότερο «αίμα» απ’ αυτό που έχυσε πριν 10 χρόνια η ENEL. Μαζί με τις Μονάδες θα πωληθεί στον ιδιώτη και το 20% της αγοράς της, δηλαδή 1.500.000 πελάτες ή αλλιώς το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε Μακεδονία-Θράκη! Η δουλοπαροικία του χρέους που επέβαλλαν στο λαό μας σε όλη της την ωμότητα: Εκποίηση πλουτοπαραγωγικών και… ανθρώπινων πόρων!!!

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η «ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ»




ΜΟΝΑΔΕΣ
ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ Ι, ΙΙ (Φλώρινα)
810M
W
ΜΕΛΙΤΗ Ι 330MW. Ήδη κατασκευασμένη υποδομή για τη ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ 480MW




ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ Ι, ΙΙ (Φλώρινα)
810MW
ΜΕΛΙΤΗ Ι 330MW. Ήδη κατασκευασμένη υποδομή για τη ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ 480MW
ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ Ι, ΙΙ (Φλώρινα)
600MW
Λιγνίτης
ΑΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ (Ροδόπη)
480MW
Φυσικό Αέριο
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΝΕΣΤΟΥ (Δράμα)
500MW
ΥΗΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥ 384MW, ΥΗΣ ΠΛΑΤΑΝΟΒΡΥΣΗΣ 116MW
ΣΥΝΟΛΟ
2660MW
ΟΡΥΧΕΙΑ
ΒΕΥΗ (Φλώρινα)
270Mt
Ορυχείο ξυλίτη που τροφοδοτεί τον ΑΗΣ Μελίτης
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
2.000
Το προσωπικό των Μονάδων συν 20% του υπόλοιπου προσωπικού της ΔΕΗ
ΠΕΛΑΤΕΣ (νοικοκυριά & επιχειρήσεις)
1.500.000
Το 20% της «αγοράς» της ΔΕΗ
ΣΥΝΟΛΟ
ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ




Κι ενώ η δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή αναγορεύτηκε σε πεμπτουσία του δόγματος της «απελευθέρωσης των αγορών», οι καταναλωτές της Βόρειας Ελλάδας παραδίδονται δεμένοι στο ιδιωτικό μονοπώλιο. Φεουδαρχικό δίκαιο επί «ελεύθερης αγοράς» προκειμένου όχι μόνο να εξασφαλιστεί  πελατεία, αλλά και «να κουμπώσει γεωγραφικά με την υπόλοιπη δραστηριότητα της νέας εταιρείας», όπως αναφέρει η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ!!!

Σήμερα χρειάζεται το πλατύτερο δυνατό μέτωπο για την υπεράσπιση των κοινωνικών και γι’ αυτό δημόσιων αγαθών, των βασικότερων αναγκών διαβίωσης του σύγχρονου ανθρώπου.

Δεν είναι υπόθεση ενός κλάδου ή ενός τμήματος εργαζομένων. Είναι άμεσο ζήτημα επιβίωσης του λαού.

Η Υγεία, η Παιδεία, η Ασφάλιση, το νερό, το ρεύμα, η θέρμανση, οι συγκοινωνίες, οι επικοινωνίες, ή θα είναι αποκλειστικά δημόσια αγαθά, ή απλά δεν θα υπάρχουν.

Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να υπάρξει ένα κίνημα αντίδρασης στην ιδιωτικοποίηση της ενεργείας και στην μετατροπή της Λακωνίας σε «μπρίζα» της Γερμανίας και «Ελντοράντο Β.ΑΠΕ» που θέλει ο Τατούλης και οι νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου