Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΡΩΤΑ - ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ - "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΡΩΤΑ"


Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Νερό, Αγκυροβολία πλοίων στον Όρμο Βοιών. Το Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας, στο πλαίσιο του ενημερωτικού του ρόλου και της προσπάθειας προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, συνέταξε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο με θέματα που άπτονται του ενδιαφέροντός του Δικτύου και αφορούν άμεσα όλους τους Λάκωνες, και ζήτησε απαντήσεις από τους υποψηφίους Περιφερειάρχες Πελοποννήσου και τους υποψηφίους Αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας. Συνοπτικά, οι τρεις ερωτήσεις αφορούν: βΑΠΕ, Νερό, Αγκυροβολία πλοίων στον όρμο των Βοιών.

Στο πλαίσιο αυτό, παραθέτουμε λοιπόν τις απαντήσεις, όταν τις λαμβάνουμε.

Παρακάτω, μας απαντά ο συνδυασμός "Πελοπόννησος Πρώτα", με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον κ. Οδυσσέα Βουδούρη και υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας τον κ. Σταύρο Χρυσαδάκο.


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΟΥ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1) Ποια η θέση σας για τις βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (βΑΠΕ) και ιδιαίτερα αιολικά και φωτοβολταϊκά; Συμφωνείτε με την εξάπλωσή τους με τον υπάρχοντα χωροταξικό σχεδιασμό; Αν οι αδειοδοτημένοι αιολικοί σταθμοί περνούσαν σε δημοτικές ή συνεταιριστικές εταιρείες, θα συμφωνούσατε; Όσον αφορά την περιοχή της Λακωνίας και τα ήδη αδειοδοτημένα, εγκατεστημένα ή υπό έγκριση ενεργειακά έργα (Φ/Β Σταθμός περιοχής Σκάλας-Κροκεών, αδειοδοτήσεις περίπου 200 αιολικών MW σε Ζάρακα-Πάρνωνα-Βάτικα, 200 αιολικών MW στη Μέσα Μάνη, 250 φ/β MW σε Λακωνία, αίτηση θερμικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε Νεάπολη) τι έχετε να πείτε; Αν εκλεγείτε τι σκοπεύετε να πράξετε σχετικά με αυτά τα ζητήματα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η χωροθέτηση ΑΠΕ, φωτοβολταϊκών και αιολικών, είναι μια υπόθεση πολύ σοβαρή εξαιτίας της επίπτωσής τους στο περιβάλλον και την αισθητική ισορροπία του τοπίου. Ειδικά σε μια περιοχή όπως η Λακωνία, που επενδύει στον τουρισμό, οπότε το περιβάλλον και η φυσική ομορφιά είναι κεφάλαια κάτι παραπάνω από πολύτιμα. Είναι βέβαια γεγονός ότι η χώρα πρέπει να αυτονομηθεί ενεργειακά, εμπλουτίζοντας με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το συνολικό ενεργειακό μείγμα που της χρειάζεται. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον πρωθύστερο τρόπο που διάλεξε η απερχόμενη περιφερειακή αρχή, με τα αιολικά εργοστάσια να χωροθετούνται άναρχα, χωρίς σχεδιασμό και ανάλογη ορθολογική οργάνωση του δικτύου μεταφοράς και διαχείρισης των ηλεκτρικών φορτίων. Δεν είναι όμως δυνατό να αγνοούνται οι ενστάσεις σχεδόν κάθε τεχνικού και επιστημονικού φορέα (του ΤΕΕ, του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και πολλών ανεξάρτητων επιστημόνων) στο όνομα ενός τελείως αστήρικτου οραματισμού του κ. Τατούλη για εξαγωγή ενέργειας στην Ευρώπη. Ούτε είναι δυνατό να ξεθεμελιώνονται ολόκληρα τοπικά οικοσυστήματα χωρίς κανένα ενεργειακό σχεδιασμό, με μόνο επιχείρημα ότι οφείλουμε να φτάσουμε ένα στόχο που μας επιβάλλουν (αν μας τον επιβάλλουν) οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Όντως η χώρα έχει υπογράψει το Σύμφωνο του Κυότο και τον περίφημο στόχο του 20% στο μείγμα ενεργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, όμως αυτό δεν μπορεί να παρουσίαζεται ως εθνικός στόχος που εξάπαντος πρέπει να επιτευχθεί, με κάθε κόστος και με απόλυτη προτεραιότητα. Υπάρχουν στην ΕΕ χώρες με πολύ λιγότερο ποσοστό, όπως η Μ. Βρετανία και η Ολλανδία, στις οποίες το ηλεκτρικό ρεύμα που προστίθεται στο συνολικό μείγμα δεν υπερβαίνει το 5% χωρίς να βιάζονται καθόλου να το πετύχουν, όταν η Ελλάδα πλησιάζει αν δεν ξεπερνά το 15%. Επομένως διαφωνούμε κάθετα με την αναρχία και την εικονική βιασύνη που υπάρχει στη χωροθέτηση ΑΠΕ στην Πελοπόννησο γενικά και στη Λακωνία ειδικότερα, με κάθε επιχειρηματία ή εργολάβο να εγκαθιστά ΑΠΕ όπου μπορεί, όπου προλαβαίνει, όπως θέλει ο ίδιος, με πρόσχημα τον "εθνικό" στόχο του 20%. Πραγματικό στόχο έχει να κάνει μια σίγουρη επένδυση που θα επιδοτηθεί από το ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο στο λογαριασμό της ΔΕΗ πλησιάζει τα 20 Ε ανά 1000kw, όταν το 2006 ήταν 0.2 Ε!
Αν εκλεγούμε θεωρούμε καθήκον μας να σταματήσουμε αμέσως αυτή τη διαδικασία άναρχης χωροθέτησης, θέτοντας από μηδενός το θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού με μια σειρά από βήματα που θα οδηγήσουν σε ορθολογικότερη ενταξη των ΑΠΕ στην οικονομία και το περιβάλλον της Πελοποννήσου.
Ειδικότερα πριν εγκατασταθούν οπουδήποτε καινουργιες ΒΑΠΕ πρέπει:
- Να ερευνηθεί ποιες είναι οι απώλειες του ισχύοντος δικτύου. Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό, αν όχι ύποπτο, ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει εικόνα απωλειών του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Μελέτη απωλειών δεν υφίσταται, την ώρα που πρσθέτουμε λογω Βιομηχανικών ΑΠΕ όλο και περισσότερα φορτία στο σύστημα μεταφοράς, αυξάνοντας την αστάθειά του. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις τώρα, μετά από τόσες χωροθετήσεις αιολικών σταθμών, τίθεται από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας το ζήτημα της μελέτης των απωλειών του δικτύου μεταφοράς.
- Να μελετηθεί η δυνατότητα μείωσης των απωλειών βάσει της αναδιάταξης και του σχηματισμού του ήδη υπάρχοντος δικτύου. Δεν είναι δυνατό να εντάσσουμε φορτία στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να βελτιστοποιούμε το σύστημα διανομής, επιβαρύνοντας περιβάλλον και καταναλωτές.
- Να εκσυγχρονιστεί το λιγνιτικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στη Μεγαλόπολη με φίλτρα και τεχνικές βελτιώσεις που θα περιορίζουν τους ρύπους. Εισάγουμε πανάκριβη τεχνολογία για αιολικά και φωτοβολταϊκά και δεν έχουμε μελετήσει τη δυνατότητα οικολογικότερης χρήσης του λιγνίτη που είναι μέρος του εθνικού πλούτου και προσφέρει δουλειά σε εκατοντάδες ανθρώπους. Το παράδειγμα της πρωτπόρας στις ΑΠΕ Γερμανίας που δεν έχει κλείσει ούτε ένα εργοστάσιο λιγνιτικής παραγωγής ενέργειας είναι χαρακτηριστικό.
- Να μελετηθούν οι δυνατότητες μείωσης της καταναλισκόμενης ενέργειας μέσα από την εκπαίδευση-ενημέρωση των πολιτών και ορθολογικοποίηση των πρακτικών καθημερινής κατανάλωσης.
- Να εξεταστεί η αντοχή του δικτύου και η δυνατότητά του να διαχειριστεί τα τυχαία φορτία που προκύπτουν από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να κοστολογηθεί ο εκσυγχρονισμός του δικτύου και η εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων πρόληψης της τυχαιότητας.
- Όταν γινουν και ενόσω γίνονται τα παραπάνω, μπορεί να επανασχεδιαστεί -μάλλον να σχεδιαστεί γιατί ενεργειακός σχεδιασμός αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται- ο ενεργειακός χάρτης της Πελοποννήσου. Αυτή όμως τη φορά να είναι βασισμένος στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, με συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας. Η συζήτηση θα γίνει ανοιχτά στην κοινωνία και όχι όπως τώρα, εν κρυπτώ στα υπουργικά γραφεία και στα πολυτελή γραφεία των εθνικών εργολάβων. Τότε, και μόνο τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για χωροθέτηση ΑΠΕ, βασισμένη σε μονάδες μικρότερης κλίμακας, αν χρειάζονται μετά τα προαναφερόμενα βήματα.
Ο σχεδιασμός αυτός όμως δεν μπορεί να γίνεται από πάνω και έξω από τις τοπικές κοινωνίες, με προσχηματικό επιχείρημα το στόχο-δέσμευση της χώρας στο 20% μέχρι το 2020. Ούτε βασισμένη στα αστεία εξαγωγικά οράματα του κ. Τατούλη, με μόνους κερδισμένους τους επιδοτούμενους μεγαλοεργολάβους και μεγάλους χαμένους για μια ακόμα φορά το περιβάλλον και του κατοίκους της Πελοποννήσου γενικότερα και της Λακωνίας ειδικότερα.

2) Όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης του νερού και της πιθανής ιδιωτικοποίησής του, ποια είναι η θέση σας; Τι προτίθεστε να πράξετε όσον αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ποτάμια, υπόγεια ύδατα, πηγές, λίμνες κ.λπ). Τι έργα σκοπεύετε να κάνετε στη Λακωνία; Πιστεύετε πως πρόσβαση και παροχή καθαρού νερού σε επαρκείς ποσότητες για όλους μπορεί να επιτευχθεί αν η διαχείριση και η παροχή νερού περάσει σε ιδιωτικές εταιρίες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού και του δικτύου ύδρευσης είναι για το συνδυασμό μας θέση αρχής. Δεν είναι δυνατό να στερηθεί κανείς ένα κοινωνικό αγαθό όπως το νερό, αφού κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το έχει δημιουργήσει. Είναι η πηγή της ζωής πέρα από το χρόνο και πολύ πέρα και από το ίδιο το ανθρώπινο είδος. Η ορθολογική και βιώσιμη διαχείρισή του είναι αναγκαία, χωρίς όμως να αποτελεί αυτό αφορμή για περιορισμούς στην πρόσβαση των πολιτών σε αυτό. Η ιδιωτικοποίησή του θα οδηγήσει σε εξαθλίωση και απελπισία ένα πολύ μεγάλο μέρος του αστικού και του αγροτικού πληθυσμού. Το παράδειγμα χιλιάδων συμπολιτών μας που πέρασαν το χειμώνα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είναι πολύ διαφωτιστικό για το τι θα σημαίνει εξάρτηση και του νερού από πολυεθνικές εταιρείες. Πολύ περισσότερο όταν μέσω ΕΣΠΑ ή επιβαρύνσεων του καταναλωτή στο λογαριασμό νερού το δίκτυο ύδρευσης εκσυγχρονίζεται συνεχώς. Αυτός ο εκσυγχρονισμός που τον πληρώνουμε όλοι δεν είναι δυνατό να καταλήξει στα χέρια των γνωστών λίγων.

3) Στον όρμο Βοιών υφίσταται εδώ και χρόνια το φαινόμενο της αγκυροβολίας των πλοίων. Μια διαδικασία που έχει χαρακτηριστεί «παράνομη», μέσω υπομνημάτων και ψηφισμάτων πολλών φορέων και συλλόγων της περιοχής. Ο όρμος γειτνιάζει με ζώνη Natura 2000 (λίμνη Στρογγύλη), υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο μείζονος σημασίας (Παυλοπέτρι) και η περιοχή προστατεύεται, διότι υπάρχει σ’ αυτήν Ποσειδωνία, ενώ, όπως διαρκώς καταγγέλλεται και έχει καταγραφεί επανειλημμένως, τα αγκυροβολούντα πλοία διενεργούν παρανόμως επισκευαστικές εργασίες και υφαλοκαθαρισμούς. Με το «παράνομον» δε του πράγματος, συνάδει και το Σήμα του Υ.Ν.Α./Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./ΔΙ.Γ.Α.ΚΑ.Λ. δ’ προς το Λιμεναρχείο Νεαπόλεως (Φθινόπωρο 2013), με το οποίο καλείται το Λ/χ Νεαπόλεως στη χωροθέτηση του Αγκυροβολίου ΕΚΤΟΣ του όρμου των Βατίκων. Ποια είναι η θέση σας επ’ αυτού του ζητήματος και τι προτίθεστε να πράξετε ως Αυτοδιοίκηση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η αγκυροβολία των πλοίων στον όρμο Βοιών δεν προέκυψε από συνεννόηση των εφοπλιστικών εταιρειών με την Πολιτεία και τα αρμόδια όργανα . Προέκυψε από την αυθαίρετη μετακίνηση του αγκυροβολίου της Πύλου σε μια άλλη περιοχή με τη σιωπηρή ανοχή των αρμοδίων αρχών, της Περιφέρειας συμπεριλαμβανόμενης. Και εδώ λοιπόν έχουμε να κάνουμε με το γνωστό και γενικευμένο σενάριο μιας εξουσίας που αδιαφορεί για τις τοπικές προτεραιότητες και ανάγκες για να εξοικονομήσει χρήματα στους φυσικούς της συμμάχους. Για το συνδυασμό μας επείγει ως μέτρο ο έλεγχος του περιβαλλοντικού κόστους του αγκυροβόλιου, και των ενδεχόμενων ρύπων, ενώ θα ζητήσει από την πολιτεία και τις λιμενικές αρχές τα στοιχεία που στοιχειοθετούν τη νομιμότητα και τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης θέσης, καθώς και τους λόγους για τους οποίους προκρίθηκε. Λόγοι που πολύ φοβόμαστε ότι συνοψίζονται σε ένα και μόνο, το συγκριτικά με άλλες περιοχές χαμηλό κόστος για τις εφοπλιστικές εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου